• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

The big GNOME 3 install/upgrade topic

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Thanks: 5,503
Messages: 25,687

#52
There is.
 

ls4680

New Member


Messages: 9

#53
I cannot get the gnome desktop. When trying to start GNOME all I get is a a black screen.
New system with fresh install:
Code:
uname -a
FreeBSD DESKTEST 11.1-RELEASE-p1 FreeBSD 11.1-RELEASE-p1 #0: Wed Aug  9 11:55:48 UTC 2017 2017     root@amd64-builder.daemonology.net:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC  amd64
I have tried both installing GNOME pkg install and also from ports
xorg-7.7_3
gnome3-3.18.0

Code:
cat /root/.xinitrc
exec /usr/local/bin/gnome-session
startx

xauth:  file /root/.serverauth.5084 does not exist

X.Org X Server 1.18.4

Release Date: 2016-07-19

X Protocol Version 11, Revision 0

Build Operating System: FreeBSD 11.0-RELEASE-p13 amd64

Current Operating System: FreeBSD DESKTEST 11.1-RELEASE-p1 FreeBSD 11.1-RELEASE-p1 #0: Wed Aug  9 11:55:48 UTC 2017    root@amd64-builder.daemonology.net:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC amd64

Build Date: 19 October 2017  09:03:10AM



Current version of pixman: 0.34.0

        Before reporting problems, check http://wiki.x.org

        to make sure that you have the latest version.

Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,

        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,

        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Oct 31 21:21:21 2017

(==) Using default built-in configuration (39 lines)

scfb trace: probe start

scfb trace: probe done

failed to set mtrr: Invalid argument

gnome-session-is-accelerated: llvmpipe detected.

gnome-session-binary[5100]: WARNING: Could not connect to ConsoleKit: Unable to lookup session information for process '5100'

gnome-session-binary[5100]: WARNING: Could not connect to ConsoleKit: Unable to lookup session information for process '5100'

gnome-session-binary[5100]: WARNING: Could not parse desktop file xscreensaver.desktop or it references a not found TryExec binary

GNOME_KEYRING_CONTROL=/root/.cache/keyring-DWDX8Y

GNOME_KEYRING_CONTROL=/root/.cache/keyring-DWDX8Y

SSH_AUTH_SOCK=/root/.cache/keyring-DWDX8Y/ssh

GNOME_KEYRING_CONTROL=/root/.cache/keyring-DWDX8Y

SSH_AUTH_SOCK=/root/.cache/keyring-DWDX8Y/ssh



** (gnome-settings-daemon:5122): WARNING **: Ignoring unknown module 'org.gnome.settings-daemon.plugins.orientation'



(gnome-settings-daemon:5122): media-keys-plugin-WARNING **: Unable to inhibit keypresses: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.login1 was not provided by any .service files



** (gnome-settings-daemon:5122): WARNING **: Unable to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files

Connection failure: Connection refused

pa_context_connect() failed: Connection refused

gnome-session-binary[5100]: WARNING: App 'pulseaudio.desktop' exited with code 1
(SCREEN IS BLACK)



Code:
also tried:

cat /root/.xsession
#!/bin/sh
exec /usr/local/bin/gnome-session

startx
( I do get the login screen where I can select a username and enter a password but after entering the password the screen goes black, except for the mouse cursor)


Code:
cat .xinitrc
exec /usr/local/bin/startxfce4 --with-ck-launch
startx
Xcfe4 works as documented.



Motherboard is SuperMicro X10SRM-F with onboard video, video chipset: Aspeed AST2400 BMC

Monitor is 15” NEC MultiSync LCD1700M+
 

PacketMan

Aspiring Daemon

Thanks: 107
Messages: 773

#54
I had a machine for the life of me I could not get get GNOME3 working on. So I bought an NVIDIA video card, loaded the driver, and poof, GNOME3 easy peezy stock install.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Thanks: 5,503
Messages: 25,687

#55
Remove startx from ~/.xinitrc. If the exec is successful commands after it will never be reached. If the exec fails however you could end up in an endless loop ( startx executes ~/.xinitrc which runs startx which executes ~/.xinitrc, which runs startx, etc. etc. )
 

ls4680

New Member


Messages: 9

#56
Remove startx from ~/.xinitrc. If the exec is successful commands after it will never be reached. If the exec fails however you could end up in an endless loop ( startx executes ~/.xinitrc which runs startx which executes ~/.xinitrc, which runs startx, etc. etc. )
Sorry my post was not clear. I usually run from root and the prompt is "#" which is also the comment character so I removed the prompts. startx was typed as a single separate command and is not part of the the .xinitrc file.
Code:
DESKTEST ~#cat .xinitrc
#exec /usr/local/bin/gnome-session
exec /usr/local/bin/startxfce4 --with-ck-launch

DESKTEST ~#startx
 

ls4680

New Member


Messages: 9

#57
I had a machine for the life of me I could not get get GNOME3 working on. So I bought an NVIDIA video card, loaded the driver, and poof, GNOME3 easy peezy stock install.
I was also thinking that it is a video card issue. As I understand it Aspeed chipset is supported (ast_drv).

I loaded multimedia/vlc and when I try and load a file using vlc within xfce I get:
Code:
VLC media player 2.2.6 Umbrella (revision 2.2.6-0-g1aae78981c)
[000000080243d050] core libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
[00000008025a4650] oss audio output error: cannot open OSS device /dev/dsp: No such file or directory
[00000008025a4650] core audio output error: module not functional
[0000000818843150] core decoder error: failed to create audio output
Failed to open VDPAU backend Shared object "libvdpau_nvidia.so" not found, required by "vlc"
Failed to open VDPAU backend Shared object "libvdpau_nvidia.so" not found, required by "vlc"
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
[0000000827a1f210] xcb_xv vout display error: unknown XVideo RGB format 0 ()
(EE) [mi] EQ overflowing.  Additional events will be discarded until existing events are processed.
(EE)
(EE) Backtrace:
(EE) 0: /usr/local/bin/X (mieqEnqueue+0x1fb) [0x588ffb]
(EE) 1: /usr/local/bin/X (QueuePointerEvents+0x4b) [0x44e84b]
(EE) 2: /usr/local/bin/X (xf86PostMotionEvent+0x121) [0x48aad1]
(EE) 3: /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so (_init+0x5533) [0x80e2126d3]
(EE) 4: /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so (_init+0x26f3) [0x80e20cc83]
(EE) 5: /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so (_init+0x1610) [0x80e20ace0]
(EE) 6: /usr/local/bin/X (xf86AddEnabledDevice+0x58) [0x47c708]
(EE) 7: /usr/local/bin/X (xf86InstallSIGIOHandler+0x347) [0x49f487]
(EE) 8: /lib/libthr.so.3 (_pthread_sigmask+0x536) [0x8025cbd86]
(EE) 9: /lib/libthr.so.3 (_pthread_getspecific+0xe5f) [0x8025cbbef]
(EE) 10: ? (?+0xe5f) [0x7ffffffffe62]
(EE) 11: /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/ast_drv.so (_init+0xd62) [0x806303c32]
(EE) 12: /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/ast_drv.so (_init+0x115b) [0x8063042ab]
(EE) 13: /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/ast_drv.so (_init+0x5b6e) [0x80630d2ce]
and xfe locks up so I have to reboot. I have not configured a nvidia card so I do not understand why it is looking for nvidia.

I am following your lead, I just ordered an NVIDIA card and will try that.