pkg install gnome3 not working

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

Code:
[    14.323]
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[    14.323] X Protocol Version 11, Revision 0
[    14.323] Build Operating System: FreeBSD 12.0-RELEASE-p1 amd64
[    14.323] Current Operating System: FreeBSD  12.0-RELEASE FreeBSD 12.0-RELEASE r341666 GENERIC amd64
[    14.324] Build Date: 01 January 2019  09:28:48AM
[    14.324]
[    14.324] Current version of pixman: 0.34.0
[    14.324]    Before reporting problems, check [URL]http://wiki.x.org[/URL]
        to make sure that you have the latest version.
[    14.324] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    14.324] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan  7 09:36:20 2019
[    14.325] (==) Using config directory: "/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d"
[    14.325] Parse error on line 4 of section Device in file /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/driver-nvidia.conf
        "DriverName" is not a valid keyword in this section.
[    14.325] (EE) Problem parsing the config file
[    14.325] (EE) Error parsing the config file
[    14.325] (EE)
Fatal server error:
[    14.325] (EE) no screens found(EE)
[    14.325] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
         at [URL]http://wiki.x.org[/URL]
 for help.
[    14.325] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    14.326] (EE)
[    14.326] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

The error is pretty obvious:
Code:
[    14.325] Parse error on line 4 of section Device in file /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/driver-nvidia.conf
        "DriverName" is not a valid keyword in this section.
 

Vull

Well-Known Member

Reaction score: 119
Messages: 285

Also, this very likely was just another typo, but /etc/fstab should have the line
Code:
proc            /proc           procfs  rw      0       0
instead of
Code:
proc            /     proc           procfs  rw      0       0
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

Use startx to test until you actually have a working X. Then you can enable things like Gnome.
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

Done.

I have checked the /var/log/:

Code:
[   926.390]
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[   926.390] X Protocol Version 11, Revision 0
[   926.390] Build Operating System: FreeBSD 12.0-RELEASE-p1 amd64
[   926.390] Current Operating System: FreeBSD  12.0-RELEASE FreeBSD 12.0-RELEASE r341666 GENERIC amd64
[   926.390] Build Date: 01 January 2019  09:28:48AM
[   926.390]
[   926.390] Current version of pixman: 0.34.0
[   926.390]    Before reporting problems, check [URL]http://wiki.x.org[/URL]
        to make sure that you have the latest version.
[   926.390] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   926.390] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan  7 11:17:40 2019
[   926.392] (==) Using config directory: "/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d"
[   926.392] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   926.392] (==) No screen section available. Using defaults.
[   926.392] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   926.392] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   926.392] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
        Using the first device section listed.
[   926.392] (**) |   |-->Device "NVIDIA Card"
[   926.392] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[   926.392] (==) Automatically adding devices
[   926.392] (==) Automatically enabling devices
[   926.392] (==) Not automatically adding GPU devices
[   926.393] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   926.398] (==) FontPath set to:
        /usr/local/share/fonts/misc/,
        /usr/local/share/fonts/TTF/,
        /usr/local/share/fonts/OTF/,
        /usr/local/share/fonts/Type1/,
        /usr/local/share/fonts/100dpi/,
        /usr/local/share/fonts/75dpi/
[   926.398] (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[   926.398] (II) The server relies on devd to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure devd or disable AutoAddDevices.
[   926.398] (II) Loader magic: 0x413020
[   926.398] (II) Module ABI versions:
[   926.398]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   926.399]    X.Org Video Driver: 20.0
[   926.399]    X.Org XInput driver : 22.1
[   926.399]    X.Org Server Extension : 9.0
[   926.399] (!!) More than one possible primary device found
[   926.399] (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0126:1028:0493 rev 9, Mem @ 0xe5400000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00005000/64, BIOS @ 0x????????/65536
[   926.399] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:1056:1028:1493 rev 161, Mem @ 0xe4000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xe0000000/33554432, I/O @ 0x00004000/128, BIOS @ 0x????????/65536
[   926.399] (II) LoadModule: "glx"
[   926.400] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   926.478] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   926.478]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   926.478]    Module class: X.Org Server Extension
[   926.479] (II) NVIDIA GLX Module  340.107  Thu May 24 21:25:00 PDT 2018
[   926.479] (II) LoadModule: "nvidia"
[   926.480] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   926.488] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   926.488]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   926.488]    Module class: X.Org Video Driver
[   926.490] (II) NVIDIA dlloader X Driver  340.107  Thu May 24 21:04:45 PDT 2018
[   926.490] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   926.490] (--) Using syscons driver with X support (version 2.0)
[   926.490] (--) using VT number 9

[   926.499] (EE) No devices detected.
[   926.499] (EE)
Fatal server error:
[   926.499] (EE) no screens found(EE)
[   926.499] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
         at [URL]http://wiki.x.org[/URL]
 for help.
[   926.499] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   926.499] (EE)
[   926.515] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
It seems like there is still a problem with the screen / driver?
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

I already tried this :)

It should just be a simple GUI. Is not that easy with FreeBSD? What exactly do I have to do now?
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

Driver is now correctly loaded but doesn't detect an NVidia card. Are you sure you actually have one? And are you sure your laptop doesn't use Optimus?
 

Vull

Well-Known Member

Reaction score: 119
Messages: 285

If you want a simpler solution, for my part I keep it simple by not using any particular video drivers. This doesn't give me any special hardware features like video acceleration, but for what I do, I don't really need all that. So on my ancient 32 bit bios system, I don't have any special configuration at all, and it just works, giving me 1280x1024 resolution in X by default, and 640x480 on the console, all of which is fine for my purposes. For my 64 bit Acer Aspire laptop with UEFI boot and a Radeon graphics card, I used the bare-bones FreeBSD scfb driver, which requires one (and only one) file in the /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d directory to get it working:

/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/driver-scfb.conf
Code:
Section "Device"
    Identifier    "Card0"
    Driver        "scfb"
EndSection
I would recommend that you might consider trying a configuration like this, and if you then want something better, you can at least use copy and paste and other X features from a desktop while you're working on it.
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

Are you sure you actually have one?
It seems like. Or Didn't it?

hostb0@pci0:0:0:0: class=0x060000 card=0x04931028 chip=0x01048086 rev=0x09 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller'
class = bridge
subclass = HOST-PCI
pcib1@pci0:0:1:0: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x01018086 rev=0x09 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = 'Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
vgapci1@pci0:0:2:0: class=0x030000 card=0x04931028 chip=0x01268086 rev=0x09 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller'
class = display
subclass = VGA
none0@pci0:0:22:0: class=0x078000 card=0x04931028 chip=0x1c3a8086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller'
class = simple comms
em0@pci0:0:25:0: class=0x020000 card=0x04931028 chip=0x15028086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '82579LM Gigabit Network Connection (Lewisville)'
class = network
subclass = ethernet
ehci0@pci0:0:26:0: class=0x0c0320 card=0x04931028 chip=0x1c2d8086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller'
class = serial bus
subclass = USB
hdac1@pci0:0:27:0: class=0x040300 card=0x04931028 chip=0x1c208086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller'
class = multimedia
subclass = HDA
pcib2@pci0:0:28:0: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x1c108086 rev=0xb4 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
pcib3@pci0:0:28:1: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x1c128086 rev=0xb4 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
pcib4@pci0:0:28:2: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x1c148086 rev=0xb4 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
pcib5@pci0:0:28:3: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x1c168086 rev=0xb4 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
pcib6@pci0:0:28:5: class=0x060400 card=0x04931028 chip=0x1c1a8086 rev=0xb4 hdr=0x01
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6'
class = bridge
subclass = PCI-PCI
ehci1@pci0:0:29:0: class=0x0c0320 card=0x04931028 chip=0x1c268086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller'
class = serial bus
subclass = USB
isab0@pci0:0:31:0: class=0x060100 card=0x04931028 chip=0x1c4f8086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = 'QM67 Express Chipset LPC Controller'
class = bridge
subclass = PCI-ISA
ahci0@pci0:0:31:2: class=0x010400 card=0x04931028 chip=0x282a8086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '82801 Mobile SATA Controller [RAID mode]'
class = mass storage
subclass = RAID
none1@pci0:0:31:3: class=0x0c0500 card=0x04931028 chip=0x1c228086 rev=0x04 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller'
class = serial bus
subclass = SMBus
vgapci0@pci0:1:0:0: class=0x030000 card=0x14931028 chip=0x105610de rev=0xa1 hdr=0x00
vendor = 'NVIDIA Corporation'
device = 'GF119M [NVS 4200M]'
class = display
subclass = VGA
hdac0@pci0:1:0:1: class=0x040300 card=0x14931028 chip=0x0e0810de rev=0xa1 hdr=0x00
vendor = 'NVIDIA Corporation'
device = 'GF119 HDMI Audio Controller'
class = multimedia
subclass = HDA
iwn0@pci0:3:0:0: class=0x028000 card=0x11218086 chip=0x422b8086 rev=0x35 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = 'Centrino Ultimate-N 6300'
class = network
sdhci_pci0@pci0:11:0:0: class=0x080501 card=0x04931028 chip=0x82211217 rev=0x05 hdr=0x00
vendor = 'O2 Micro, Inc.'
device = 'OZ600FJ0/OZ900FJ0/OZ600FJS SD/MMC Card Reader Controller'
class = base peripheral
subclass = SD host controller
none2@pci0:11:0:1: class=0x018000 card=0x04931028 chip=0x82311217 rev=0x03 hdr=0x00
vendor = 'O2 Micro, Inc.'
class = mass storage
Vull
Thank you for your answer!
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

You also have Intel graphics:
Code:
vgapci1@pci0:0:2:0: class=0x030000 card=0x04931028 chip=0x01268086 rev=0x09 hdr=0x00
vendor = 'Intel Corporation'
device = '2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller'
class = display
subclass = VGA
Which means you have Optimus.

Does the BIOS allow you to turn one of the cards off?
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

Alright. Understood.
In the BIOS i can deactivate Optimus. What have i to do after i deactivated this?
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

In the BIOS i can deactivate Optimus.
The big question then becomes, is the Intel or the NVidia card disabled?

What have I to do after I deactivated this?
It depends, if the Intel card is now always active you'll need to configure X for Intel graphics (i.e. remove the Nvidia driver).
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

The big question then becomes, is the Intel or the NVidia card disabled?
I have not seen any option to disable / enable Intel. So i have disbale Optimus and delete the nvidia-treiber.conf and rebooted.
Still no GUI :)
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

For the Intel graphics to work you probably need graphics/drm-kmod. Install that, then run startx. If you still get errors post your new /var/log/Xorg.0.log.
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

If you still get errors post your new /var/log/Xorg.0.log.
[ 2371.207] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 2371.207] Build Operating System: FreeBSD 12.0-RELEASE-p1 amd64
[ 2371.207] Current Operating System: FreeBSD 12.0-RELEASE FreeBSD 12.0-RELEASE r341666 GENERIC amd64
[ 2371.207] Build Date: 01 January 2019 09:28:48AM
[ 2371.207]
[ 2371.207] Current version of pixman: 0.34.0
[ 2371.207] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 2371.207] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 2371.207] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan 7 14:40:45 2019
[ 2371.209] (==) Using config directory: "/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d"
[ 2371.209] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 2371.209] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 2371.209] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 2371.209] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 2371.209] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
Using the first device section listed.
[ 2371.209] (**) | |-->Device "NVIDIA Card"
[ 2371.209] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 2371.209] (==) Automatically adding devices
[ 2371.209] (==) Automatically enabling devices
[ 2371.209] (==) Not automatically adding GPU devices
[ 2371.210] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 2371.215] (==) FontPath set to:
/usr/local/share/fonts/misc/,
/usr/local/share/fonts/TTF/,
/usr/local/share/fonts/OTF/,
/usr/local/share/fonts/Type1/,
/usr/local/share/fonts/100dpi/,
/usr/local/share/fonts/75dpi/
[ 2371.215] (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[ 2371.215] (II) The server relies on devd to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure devd or disable AutoAddDevices.
[ 2371.215] (II) Loader magic: 0x413020
[ 2371.215] (II) Module ABI versions:
[ 2371.215] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 2371.215] X.Org Video Driver: 20.0
[ 2371.215] X.Org XInput driver : 22.1
[ 2371.215] X.Org Server Extension : 9.0
[ 2371.215] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:1056:1028:0493 rev 161, Mem @ 0xe4000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xe0000000/33554432, I/O @ 0x00004000/128, BIOS @ 0x????????/65536
[ 2371.215] (II) LoadModule: "glx"
[ 2371.216] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 2371.293] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 2371.293] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 2371.293] Module class: X.Org Server Extension
[ 2371.293] (II) NVIDIA GLX Module 340.107 Thu May 24 21:25:00 PDT 2018
[ 2371.294] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 2371.294] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 2371.303] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 2371.303] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 2371.303] Module class: X.Org Video Driver
[ 2371.304] (II) NVIDIA dlloader X Driver 340.107 Thu May 24 21:04:45 PDT 2018
[ 2371.304] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 2371.304] (--) Using syscons driver with X support (version 2.0)
[ 2371.304] (--) using VT number 9

[ 2371.320] (II) Loading sub module "fb"
[ 2371.320] (II) LoadModule: "fb"
[ 2371.320] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 2371.322] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 2371.322] compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[ 2371.322] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 2371.322] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[ 2371.322] (II) Loading sub module "wfb"
[ 2371.322] (II) LoadModule: "wfb"
[ 2371.322] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 2371.324] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[ 2371.324] compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[ 2371.324] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 2371.324] (II) Loading sub module "ramdac"
[ 2371.324] (II) LoadModule: "ramdac"
[ 2371.324] (II) Module "ramdac" already built-in
[ 2371.326] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[ 2371.326] (EE) NVIDIA: system's kernel log for additional error messages and
[ 2371.326] (EE) NVIDIA: consult the NVIDIA README for details.
[ 2371.326] (EE) No devices detected.
[ 2371.326] (EE)
Fatal server error:
[ 2371.326] (EE) no screens found(EE)
[ 2371.326] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 2371.327] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 2371.327] (EE)
[ 2371.336] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

You still have the NVidia driver installed and enabled.
Code:
pkg delete -x nvidia-driver
rm /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/driver-nvidia.conf
 

Sessa

Member

Reaction score: 1
Messages: 44

Brilliant. It runs fine.
I have reinstalled the entire system and it works great. Many Thanks!
Among other things, I miss the opportunity to call the Explorer, for example, to navigate to my hard drives via the Explorer. But I think I just have to install it on Gnome.

Many Thanks
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 7,556
Messages: 30,264

Explorer is a Windows application. It's actually the same application as Internet Explorer (which is why IE is so deeply entrenched in the Windows OS).

Gnome has its own file manager (that's what you're looking for) called Gnome Files (previously known as Nautilus).
 

Ogis

Member

Reaction score: 53
Messages: 51

Even after a reboot, the graphical interface is not loaded.
Hello. When you created directory
Code:
/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/
just run command nvidia-xconfig. It will creates the configuration file automatically.
 
Top