build error on make install clean /usr/ports/x11/gnome-applets

Installing and maintaining the FreeBSD Ports Collection or FreeBSD Packages (i.e. third party software).

build error on make install clean /usr/ports/x11/gnome-applets

Postby renlobkk » 09 Jun 2009, 20:26

Hello
i trying to install gnome2 source build, and have big problem to install.
wen i wont install gnome-applets on /usr/ports/x11/gnome-applets, whit make install clean command become i this error :

Code: Select all
checking for GIO... gnome-config: not found
configure: error: Package requirements (gio-2.0 >= 2.15.3) were not met:

No package 'gio-2.0' found


bud wen i search the package gio-2.0 or gio-2.15.3 i did find this package.

Code: Select all
** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11/gnome-applets.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11/gnome-applets.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11/gnome2.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11/gnome2.


i m a newbee on Unix FreeBSD and will be happy wen some one can help me

thanks
renlobkk
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

Postby LateNiteTV » 09 Jun 2009, 20:28

can you post the output of
Code: Select all
pkg_info | grep gio
LateNiteTV
Member
 
Posts: 391
Joined: 19 Nov 2008, 20:18
Location: palm springs

Postby SirDice » 10 Jun 2009, 06:30

It looks like there's already a gnome installed. Probably outdated by now.

Install [port]ports-mgmt/portmaster[/port]. That'll make it easier to update your system.

Then read this:
http://www.freebsd.org/gnome/docs/faq226.html
Senior UNIX Engineer at Unix Support Nederland
Experience is something you don't get until just after you need it.
User avatar
SirDice
Old Fart
 
Posts: 16185
Joined: 17 Nov 2008, 16:50
Location: Rotterdam, Netherlands

Postby renlobkk » 10 Jun 2009, 17:13

hello all,
LateNiteTV
Code: Select all
# pkg_info | grep gio
gio-fam-backend-2.20.2 FAM backend for GLib's GIO library
gstreamer-plugins-gio-0.10.23,3 Gstreamer gio (Glib I/O) plugin
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

Postby renlobkk » 10 Jun 2009, 17:25

SirDice,
i have install ports-mgmt/portmaster whit # make install clean
than i try to do what on faq226 say
i obtain the latest ports tree skeleton whit cvsup, than
do the command
Code: Select all
# pkgdb -Ff
pkgdb: Command not found.

# portupgrade -aOW
portupgrade: Command not found.


i dont thinks that gnome already installed,
any idea ?

thanks for your help

renlobkk
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

Postby LateNiteTV » 10 Jun 2009, 17:43

portmaster can update your ports. its what i use and it works very well.
run
Code: Select all
portsnap fetch update

then
Code: Select all
pkg_info | grep "<"

then if you want to upgrade all those ports, use
Code: Select all
portmaster -a


i wouldnt mix portupgrade and portmaster. you should stick with one or the other and seeing as you already have portmaster intalled, just use that.
LateNiteTV
Member
 
Posts: 391
Joined: 19 Nov 2008, 20:18
Location: palm springs

Postby renlobkk » 10 Jun 2009, 19:12

hello LateNiteTV
thank for your help.

so i try to upgrade ports whit pormaster, but i become this error:

Code: Select all
===>>> Port directory: /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-intel
===>>> Gathering dependency list for x11-drivers/xf86-video-intel from ports
===>>> Starting recursive 'make config' check
===>>> Recursive 'make config' check complete for x11-drivers/xf86-video-intel

===>>> Returning to update check of installed ports

===>>> Launching child to update xf86-video-nv-2.1.6 to xf86-video-nv-2.1.13_1

===>>> Port directory: /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-nv
===>>> Gathering dependency list for x11-drivers/xf86-video-nv from ports
===>>> Starting recursive 'make config' check
===>>> Recursive 'make config' check complete for x11-drivers/xf86-video-nv

===>>> Returning to update check of installed ports

===>>> Launching child to update xf86-video-vesa-1.3.0_1 to xf86-video-vesa-2.1.0_2

===>>> Port directory: /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-vesa
===>>> Gathering dependency list for x11-drivers/xf86-video-vesa from ports
===>>> Starting recursive 'make config' check
===>>> Recursive 'make config' check complete for x11-drivers/xf86-video-vesa

===>>> Returning to update check of installed ports

===>>> Launching child to update xf86-video-via-0.2.2_2 to xf86-video-via-0.2.2_5

===>>> Port directory: /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-via
        ===>>> This port is marked IGNORE
        ===>>> requires pciVideoPtr typedef

        ===>>> If you are sure you can build it, remove the
               IGNORE line in the Makefile and try again.

===>>> Update for xf86-video-via-0.2.2_2 failed

so wen i trying to install /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-via , become this error
Code: Select all
# make install clean
===>  xf86-video-via-0.2.2_5 requires pciVideoPtr typedef.
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-via.

any idea ?

thanks
renlobkk
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

Postby DutchDaemon » 10 Jun 2009, 19:19

renlobkk, use [code] tags. Your posts give me a headache.
User avatar
DutchDaemon
Old Fart
 
Posts: 10466
Joined: 16 Nov 2008, 20:17
Location: The Netherlands

Postby LateNiteTV » 10 Jun 2009, 21:00

are you using the via driver?
LateNiteTV
Member
 
Posts: 391
Joined: 19 Nov 2008, 20:18
Location: palm springs

Postby SirDice » 11 Jun 2009, 09:09

renlobkk wrote:i obtain the latest ports tree skeleton whit cvsup, than
do the command
Code: Select all
# pkgdb -Ff
pkgdb: Command not found.

# portupgrade -aOW
portupgrade: Command not found.


i dont thinks that gnome already installed,
any idea ?

Those commands are part of [port]ports-mgmt/portupgrade[/port].
Look a little further down. The instuctions when using portmaster are just below that.


If you don't use the xf86-video-via video driver just:
[cmd=#]pkg_delete -x xf86-video-via[/cmd]
And restart [cmd=#]portmaster -a[/cmd] again.
Senior UNIX Engineer at Unix Support Nederland
Experience is something you don't get until just after you need it.
User avatar
SirDice
Old Fart
 
Posts: 16185
Joined: 17 Nov 2008, 16:50
Location: Rotterdam, Netherlands

Postby renlobkk » 11 Jun 2009, 17:54

hello all,
so y dont thinks that i using this driver, so i delete them and run again portmaster.

i have now oder error, but i find some old posts on the forums wo help me. New error was whit fusefs-kmod.

i try the solution from old posts and if is not work, will be coming again.

thanks for your helping

renlobkk
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

problem whit portmaster and fusefs-kmod

Postby renlobkk » 12 Jun 2009, 12:58

hello SirDice and LateNiteTV,
i have now a new problem whit portmaster, i become this error

Code: Select all
pormaster -a
===>>> Launching child to update fusefs-kmod-0.3.9.p1.20080208_2 to fusefs-kmod-0.3.9.p1.20080208_5

===>>> Port directory: /usr/ports/sysutils/fusefs-kmod
        ===>>> This port is marked IGNORE
        ===>>> requires the userland sources to be installed. Set SRC_BASE if it is not in /usr/src

        ===>>> If you are sure you can build it, remove the
               IGNORE line in the Makefile and try again.

===>>> Update for fusefs-kmod-0.3.9.p1.20080208_2 failed
===>>> Aborting update

Terminated
Terminated


than i try what on old posts say. I put the kernel sources on /usr/src/ whit sysinstall . First from CD, but have same error so i try to put kernel sources from ftp, always whit sysinstall.
old posts is:
http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=1598&highlight=fusefs-kmod
and
http://forums.freebsd.org/showthread.php?p=4184

Wen i check with the following commands if sources have been copied on /usr/src, i get the following answers (before was 0)
Code: Select all
# find /usr/src/sys/ -type f|wc -l
    6678

and
Code: Select all
# ls -la /usr/src
total 236
drwxr-xr-x   3 root  wheel     512 Jun 12 12:11 .
drwxr-xr-x  17 root  wheel     512 Jun  8 19:28 ..
-rw-r--r--   1 root  wheel    6197 Oct  2  2008 COPYRIGHT
-rw-r--r--   1 root  wheel     413 Oct  2  2008 LOCKS
-rw-r--r--   1 root  wheel    6691 Oct  2  2008 MAINTAINERS
-rw-r--r--   1 root  wheel   11227 Oct  2  2008 Makefile
-rw-r--r--   1 root  wheel   36486 Oct  4  2008 Makefile.inc1
-rw-r--r--   1 root  wheel  141070 Oct  2  2008 ObsoleteFiles.inc
-rw-r--r--   1 root  wheel    2824 Oct  2  2008 README
-rw-r--r--   1 root  wheel   21932 Nov 25  2008 UPDATING
drwxr-xr-x  60 root  wheel    1024 Jun 12 12:11 sys


but on runing portmaster again, i keep getting the same error

Code: Select all
portmaster -a


now i would have some questions:
1. How can i remove the IGNORE line in the Makefile ? and it is safe ?
2. the following command could solve the problem ?
Code: Select all
portmaster-af-x fusefs-kmod


I ask you about this subject because i can find any other solution that proposed in the old posts and i would be finish upgrading my system whit portmaster.

thank in advance for your help

renlobkk
renlobkk
Junior Member
 
Posts: 6
Joined: 20 May 2009, 19:33
Location: Zürich, Switzerland

Postby SirDice » 15 Jun 2009, 06:26

You need to have the full source in /usr/src, not just the kernel sources.
Senior UNIX Engineer at Unix Support Nederland
Experience is something you don't get until just after you need it.
User avatar
SirDice
Old Fart
 
Posts: 16185
Joined: 17 Nov 2008, 16:50
Location: Rotterdam, Netherlands


Return to Installation and Maintenance of FreeBSD Ports or Packages

Who is online

Users browsing this forum: talsamon and 1 guest