Error while Extracting base.txz: can't unlink already existing object

Installing and upgrading FreeBSD.

Error while Extracting base.txz: can't unlink already existing object

Postby glaprise » 23 Nov 2012, 18:28

Installating FreeBSD 9.0

What does the subject error messages mean. I am using the dvd ISO image.

I created the ISO Image multiple times on different DVD media, using different DVD writers on different machines. I even tried with 9.1 disc image. I tried to install on different disk drives on the target machine. I always get the same error when I get at 75% during archive extraction of base.txz.

I am beginning to think that I have a problem with my DVD reader on the target machine.

Thanks in advance for any suggestions.

Gilbert
glaprise
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: 23 Nov 2012, 18:01

Postby contraversy » 27 Nov 2012, 00:47

Hey Gilbert, Sounds like you really did some homework with the DVD/ISO Media. Looks like you have pretty much ruled out the media as the problem. But did you by any chance download both ISO's from the same mirror? If the mirror had a md5 hash listed with it, I would check the image to make sure the hash checks out. As you have ruled out the image media but not the image file itself, download from another mirror.

Also, try installing that ISO image on a VirtualBox ran virtual machine. That will also help isolate the image if there is a problem with it. But, all of those suggestions are for you to try while you wait for your new DVD Reader to get shipped to you, because that's what I think it is! :)
contraversy
Junior Member
 
Posts: 34
Joined: 29 Apr 2012, 04:48

Postby wblock@ » 27 Nov 2012, 01:11

Use the CD image, or use a USB memory stick. What program are you using to write the image?
User avatar
wblock@
Old Fart
 
Posts: 10212
Joined: 07 Sep 2009, 23:23
Location: Milky Way galaxy

Postby OH » 27 Nov 2012, 13:12

Usually that message indicates that the file you're extracting already exists (same name, that is) and you have no writing permissions for that already existing file.
OH
Member
 
Posts: 209
Joined: 25 Aug 2009, 09:32
Location: The Netherlands

Postby vand777 » 27 Nov 2012, 14:19

Probably you had already installed (or tried to install) the system on this hard disk before. Just delete everything OS related on your hard disk (or everything if it is a brand new installation) and then try again.

P.S. Once I misspelled [FILE]base.txz[/FILE] and extracted all other files except [FILE]base.txz[/FILE]. When I corrected the mistake and ran the installation script for the 2nd time, it complained with the same error message (as far as I remember). I cleaned the disk and then restart from the beginning. It did solve the problem.
vand777
Member
 
Posts: 292
Joined: 20 Jun 2010, 17:26
Location: London

Postby glaprise » 28 Nov 2012, 02:25

Thanks for all the reply.

I guest I know just enough to hang myself.You are right I had tried before to install on the same drive but by changing partition size I thought all info would be destroy.

Anyway I think the problem is that the install process assume that boot, /, swap, /var, and /usr are all on the same disk. I was trying to do the install with with /var on disk2 and /usr on disk3, since I only have an old 15GB drive for the boot disk.

When I finally resolve myself to initially install everything on one disk, everything went fine. I just now need to migrate /var and /usr to their own disk and I should be in business.

If I am right by assuming that bsdinstall requires everything to be installed on one disk, it should be mentioned in the doc or I miss it.
glaprise
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: 23 Nov 2012, 18:01

Postby kpa » 28 Nov 2012, 02:50

It defaults to installing everything to a single partition. However it should support using separate partitions for [FILE]/usr[/FILE], [FILE]/var[/FILE] and [FILE]/tmp[/FILE] (not for [FILE]/boot[/FILE], such configuration is unsupported). If you can reliably reproduce the error you should file a PR.
kpa
MFC'd
 
Posts: 3398
Joined: 05 Jul 2010, 13:19
Location: People's Technocratic Republic of Finland

Postby glaprise » 28 Nov 2012, 05:17

kpa,
well I have it is working pretty well now, I am getting ready to develop a few small tools with QT4,and I don't have any other pc to test an install, so I will have to pass for the moment.

Thanks to everyone for their reply, I learn something from each of them.

Gilbert
glaprise
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: 23 Nov 2012, 18:01

Postby magpie » 06 Mar 2013, 11:51

Hello all,

I am having the same problem with 9.1. This is what comes up as an error:

Code: Select all
Archive Extraction

Extraction Error
Error while extracting base.txz:
Can't unlink already existing object

This consistently happens after 75% of it has loaded.

I have:
  1. Downloaded FreeBSD 9.1 and compared MD5 checksums on
    1. the boot disc only
    2. disc 1 and
    3. the DVD.
    All 3 checksums are correct. ****
  2. All versions were downloaded from the same site (US ftp2)
  3. Have wiped the partitions and started again only to end up with the same result. Used all 3 versions of of the installation discs and the result is the same.
  4. Looked for answers from other sources but no luck.
**** Note: The Australian site was my first choice but I received errors. Can someone please find out if the site is error free?

I've run out of ideas and about to try out OpenBSD and see if it loads successfully.
magpie
Junior Member
 
Posts: 7
Joined: 09 Sep 2011, 15:27
Location: Adelaide, South Australia

Postby glaprise » 07 Mar 2013, 04:27

Are you trying to install everything on one physical disk, or on more than one. I solved my problem when I stop trying to install [FILE]/usr[/FILE] and [FILE]/var[/FILE] on different disk than the boot disk. It work when I just use all the default GPT partitions on one disk only.
glaprise
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: 23 Nov 2012, 18:01

Postby magpie » 07 Mar 2013, 14:44

Hello [user]glaprise[/user], thanks for replying. I am only using one physical drive and I am using the GPT partitions. All versions of the installation discs STOP AT THE SAME POINT in the installation.

I just can't get my head around this. I have changed my plans, I am going to install FreeBSD 8 instead of OpenBSD 5_2 and update to 9_1 from there. I know my FreeBSD 8 disc works ok.

My only question remains: Will the update fail when that same file updates to 9_1?
magpie
Junior Member
 
Posts: 7
Joined: 09 Sep 2011, 15:27
Location: Adelaide, South Australia

Postby wblock@ » 07 Mar 2013, 15:27

magpie wrote:I have changed my plans, I am going to install FreeBSD 8 instead of OpenBSD 5_2 and update to 9_1 from there. I know my FreeBSD 8 disc works ok.

My only question remains: Will the update fail when that same file updates to 9_1?


No, because an update from source or [man=8]freebsd-update[/man] does not extract the source tar files. There's still the problem of why that was failing. If that's a problem with that system, it could still come back to haunt you. Could have been something simple, like the root partition being too small.
User avatar
wblock@
Old Fart
 
Posts: 10212
Joined: 07 Sep 2009, 23:23
Location: Milky Way galaxy

Postby magpie » 08 Mar 2013, 16:08

Thank you wblock@, I won't install FreeBSD 8.

I am installing FreeBSD on a 750GB drive and using all of it. I allocated 1GB to the root partition thinking that would be sufficient as the manual suggested on page 33. Is this not sufficient? The rest of the disk I allocated plenty of space for the rest of the files.
magpie
Junior Member
 
Posts: 7
Joined: 09 Sep 2011, 15:27
Location: Adelaide, South Australia

Postby wblock@ » 08 Mar 2013, 16:15

On a large disk, go with at least 2G or 4G for [file]/[/file]. A possible problem with smaller sizes is enough space, but not enough inodes by default. That was reported as a problem with earlier versions, but I thought it had been fixed in 9.1.
User avatar
wblock@
Old Fart
 
Posts: 10212
Joined: 07 Sep 2009, 23:23
Location: Milky Way galaxy

Postby magpie » 09 Mar 2013, 14:54

Ok, thanks [user]wblock@[/user], I will give it a try and amend my printed copy of the manual as well.

If inodes were a problem, this never showed up when I did have FreeBSD 8 installed sometime ago and used the same 1GB limit for [FILE]/[/FILE]. Why is it a problem now?
magpie
Junior Member
 
Posts: 7
Joined: 09 Sep 2011, 15:27
Location: Adelaide, South Australia

Postby wblock@ » 09 Mar 2013, 15:00

It was a problem that started on FreeBSD 9.0. The new [man=8]bsdinstall[/man] sets up a single large [file]/[/file] filesystem by default, and if it was too limited in size, the system would run out of inodes just trying to create all the files in it.
User avatar
wblock@
Old Fart
 
Posts: 10212
Joined: 07 Sep 2009, 23:23
Location: Milky Way galaxy

Postby magpie » 09 Mar 2013, 20:07

Hello wblock@, now it makes sense. I did not install FreeBSD 9.0 because I installed another BSD to try something else. FreeBSD 9.1 has installed successfully after increasing / to 8GB. I'm not usually mean with my allocations. Thanks again. I hope this helps others that were caught out.
magpie
Junior Member
 
Posts: 7
Joined: 09 Sep 2011, 15:27
Location: Adelaide, South Australia


Return to Installing & Upgrading

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest