[FreeNAS] Problem with zfs pool

Place to ask questions about partitioning, labelling, filesystems, encryption or anything else related to storage area.

[FreeNAS] Problem with zfs pool

Postby ManuelW » 12 Apr 2012, 17:33

Hey guys,

I've got a problem with my zfs pool after a reboot of the machine.

Code: Select all
freenas:~# zpool status -x
  pool: DatenPool
state: UNAVAIL
status: One or more devices could not be opened.  There are insufficient
   replicas for the pool to continue functioning.
action: Attach the missing device and online it using 'zpool online'.
   see: http://www.sun.com/msg/ZFS-8000-3C
scan: none requested
config:

   NAME                   STATE     READ WRITE CKSUM
   DatenPool              UNAVAIL      0     0     0
     ada0                 ONLINE       0     0     0
     8487461287165642183  UNAVAIL      0     0     0  was /dev/ada2


but [file]ada2[/file] is avail and online
Code: Select all
crw-r-----   1 root  operator    0,  99 Apr 12 19:14 ada2


What can I do to bring the pool back online?
ManuelW
Junior Member
 
Posts: 2
Joined: 12 Apr 2012, 17:31

Postby Sebulon » 13 Apr 2012, 06:08

ManuelW wrote:What can I do to bring the pool back online?


Sadly, not that much. Your chances are slim to none I´m afraid, because of the way the pool is set up without any redundancy. Your only shot is to:
[CMD="#"]zpool online DatenPool ada2[/CMD]
And pray;) And even if that works, you should still scrub the pool afterwards and will probably have lots of damage. If it fails, I hope you have backups to restore from.

Reading material for ZFS drivers license:
First off, from the good book
Then the wiki
And finally, the admin guide for reference.

/Sebulon
User avatar
Sebulon
Member
 
Posts: 613
Joined: 08 Nov 2010, 07:59
Location: Uppsala, Sweden

Postby ManuelW » 13 Apr 2012, 09:32

Sebulon wrote:[CMD="#"]zpool online DatenPool ada2[/CMD]

Code: Select all
cannot open 'DatenPool': pool is unavailable


Hmm :(
But the disks are untouched. There only was "offline" and then back online without damage or errors or something else. I don't understand why the tank won't work, if the disk is back again.
ManuelW
Junior Member
 
Posts: 2
Joined: 12 Apr 2012, 17:31


Return to Storage

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests