Solved Unable to start GUI on FreeBSD for Raspberry Pi

XP_Studios

New Member


Messages: 6

Hi, I'm trying to use the Fluxbox WM on my Raspberry Pi. I have installed xorg and fluxbox, added dbus_enable="YES" and hald_enable="YES" to /etc/rc.conf, replaced the default exec twm with exec fluxbox in /usr/local/etc/X11/xinit/xinitrc, and added kern.vty=vt to /boot/loader.conf. My user is in the wheel and video groups.
However, when I type startx, I get an error saying that no screens are found. My best guess is that this is a driver issue. If so, how do I install the necessary drivers for X to work on the Pi? If else, do you have any clue what it is? Thanks :)
Raspberry Pi specs:
SoC: Broadcom BCM2837
CPU: Quad Core 1.2GHz Broadcom BCM2837 64bit
GPU: Broadcom VideoCore IV

------------------------------
solution: use 12.1-STABLE instead of RELEASE
 
Last edited:
OP
X

XP_Studios

New Member


Messages: 6

Post the full error message...
Code:
xauth:  file [FILE]/home/myuser/serverauth.1127[/FILE] does not exist





X.Org X Server 1.20.0

X Protocol Version 11, Revision 0

Build Operating System: FreeBSD 12.1-RELEASE-p8 arm64

Current Operating System: FreeBSD raspberrypi 12.1-RELEASE FreeBSD 12.1-RELEASE Generic arm64

Build date: 23 August 2020 12:57:57AM



Current version of pixman: 0.40.0

             Before reporting problems check http://wiki.x.org

             to make sure that you have the latest version

Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting

              (**) from command line, (!!) notice, (II) informational,

              (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

(==) Log file: "[FILE]/var/log/Xorg.0.log[/FILE]", Time, Sat Nov  2 02:41:57

(==) Using config directory "[FILE]/usr/local/share/X11/xorg.conf.d[/FILE]"

(==) Using system config directory "[FILE]/usr/local/share/X11/xorg.conf.d[/FILE]"

scfb trace: probe start

scfb trace: probe done

scfb: PreInit 0

(EE)

Fatal server error:

(EE) no screens found(EE)

(EE)

Please consult The X.Org Foundation support

                at http://wiki.x.org

 for help

(EE) Please also check the log file at "[FILE]/var/log/Xorg.0.log[/FILE] for additional in

(EE)

(EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

xinit: giving up

xinit: unable to connect to X server: Connection refused

xinit: unexpected signal 2
 

acheron

Aspiring Daemon
Developer

Reaction score: 323
Messages: 778

There is a bug in the framebuffer implementation on 12.1 you need to upgrade to 12-STABLE.
 
Top