screen black after install

tubbs

New Member


Messages: 7

After many years on ubuntu I wanted to install and try freebsd. First l tried to install it on my laptop that already had Kali linux running on it. After install l cant boot in to the system. Just a blank screen and when l touch any keys it just beeps.

After that failed install i installed it on another really old laptop and it worked.

Next attempt was to install it on my stationary computer. After the installation l cant log in. Nothing happens just a black screen no prompt, totally dead. If l press F2 i get into bios uefi settings but l dont know what to do here and if the solution could hide in these settings.

Now l have two computers that are dead.

What am l missing? Would be thankful if someone could point me in the right direction.
 
OP
T

tubbs

New Member


Messages: 7

Thanks for the reply but I cant even log in to the system. The screen is black and bsd is not even loaded. l cant do anything apart from pressing F2 which opens the bios uefi settings.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 9,783
Messages: 34,911

l can't do anything apart from pressing F2 which opens the bios uefi settings.
That means the system isn't booting at all and you're basically stuck on the machine's POST screen. You should check your BIOS/UEFI settings, something isn't set correctly there. Look for boot options, make sure things like "Fast boot" and "Secure Boot" are turned off.
 
OP
T

tubbs

New Member


Messages: 7

What ever l do bsd will not load. Not sure what to change in bios, fast boot is disabled but as soon as l save and exit bios it tries to boot and then bios opens up again. Some bios images is attached maybe someone can tell me if something looks wrong.
 

Attachments

  • 7F79738D-543C-4DB5-9E71-3BEB5B46D5ED.jpeg
    7F79738D-543C-4DB5-9E71-3BEB5B46D5ED.jpeg
    172.4 KB · Views: 17
  • 1058345E-71C2-4FB1-9224-138D041AA631.jpeg
    1058345E-71C2-4FB1-9224-138D041AA631.jpeg
    193.6 KB · Views: 18
  • 53111B87-5843-4F4C-BDD1-A75ED609AF38.jpeg
    53111B87-5843-4F4C-BDD1-A75ED609AF38.jpeg
    202.1 KB · Views: 18

Alexander88207

Well-Known Member

Reaction score: 133
Messages: 291

I had to leave the entire boot sequence empty on a notepad so that i could boot the freebsd usb stick, maybe that works for you too.
 
OP
T

tubbs

New Member


Messages: 7

Thanks but l’m not sure if l understand. Free bsd is installed already but it will not boot.
 

Alexander88207

Well-Known Member

Reaction score: 133
Messages: 291

What about switching the filesystems and partition label?

I had a problem on proxmox once that one VM only accepted only one FS but i cant remember if it was ZFS or UFS.
 
OP
T

tubbs

New Member


Messages: 7

Yes my computer is Uefi and l just chose guided disk setup and accepted the defaults. Not sure if l have the partitions you ask for. Can l somehow see that even if the system is not booting? Is’nt the installer setting all that stuff up automatically?

Maybe a bsd installation require more computer knowlledge than a normal linux distro.
 

Sevendogsbsd

Daemon

Reaction score: 571
Messages: 1,025

It does require more work than most "point and click" Linux installs do, but it is not difficult. Because my hardware has an odd UEFI, I always had to do the install using the normal installer and then drop to a shell and follow some of the wiki steps.

You can boot to the install USB and choose "shell" instead of "Install" and see what your drive looks like. I suspect it is set up for legacy BIOS boot and your motherboard isn't configured for such, but that's a guess.

I can't speak to whether the installer sets up UEFI boot normally because I always did partitioning and set up manually. Sorry, I know that isn't much help.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 9,783
Messages: 34,911

If I remember correctly, if you just press enter everywhere to accept the defaults it's going to be a CSM install using GPT and UFS. You can verify this if you boot the install media, select <Shell> and enter gpart show, it'll show a freebsd-boot, a freebsd-swap and a freebsd-ufs partition. If there is no efi partition you cannot EUFI boot it.

Looking at the screenshots of the BIOS. You have CSM enabled, that's good. Set Boot Device Control to Legacy. That should allow it to boot. Also look for settings detailing the boot order, make sure it's set to boot from disk.

I suspect the "Boot Device Control" settings are causing problems, it's currently set to "UEFI and Legacy" which would imply it'll try UEFI first then fall back to Legacy. But it's likely the previous install (Kali Linux) used UEFI and added various UEFI related boot options to the EUFI variables. This might trip up this UEFI to Legacy fallback as those variables still exist (they're stored on the computer itself, they're not cleared when you install a different OS).
 
Top