• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Issue with nvidia-driver

circus78

Active Member

Thanks: 1
Messages: 120

#1
Hi,
I use FreeBSD 11.1-RELEASE-p6.
It is a "fresh" install.
I just installed x11/xorg and x11/lxde-meta packages.
My video card is:


Code:
vgapci0@pci0:1:0:0:    class=0x030000 card=0x36931458 chip=0x128710de rev=0xa1 hdr=0x00
    vendor     = 'NVIDIA Corporation'
    device     = 'GK208B [GeForce GT 730]'
    class      = display
    subclass   = VGA
I installed nvidia-driver-384.98 and I updated Xorg's config with:

Code:
# cat /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/nvidia.conf
Section "Device"
    Identifier "Card0"
    Driver     "nvidia"
EndSection
Anyway, when I run startx, X doesn't appears.
It see mouse pointer and a blank cursor on left top, but it seems "freezed".
This is my Xorg.0.log:

Code:
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[  1169.810] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1169.810] Build Operating System: FreeBSD 11.1-RELEASE-p6 amd64 
[  1169.810] Current Operating System: FreeBSD binary 11.1-RELEASE-p4 FreeBSD 11.1-RELEASE-p4 #0: Tue Nov 14 06:12:40 UTC 2017     root@amd64-builder.daemonology.net:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC amd64
[  1169.810] Build Date: 03 February 2018  05:48:03AM
[  1169.810] 
[  1169.810] Current version of pixman: 0.34.0
[  1169.810]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[  1169.811] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1169.811] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Feb  6 13:43:56 2018
[  1169.811] (==) Using config directory: "/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d"
[  1169.811] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  1169.812] (==) No screen section available. Using defaults.
[  1169.812] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  1169.812] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  1169.812] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
    Using the first device section listed.
[  1169.812] (**) |   |-->Device "Card0"
[  1169.812] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[  1169.812] (==) Automatically adding devices
[  1169.812] (==) Automatically enabling devices
[  1169.812] (==) Not automatically adding GPU devices
[  1169.812] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  1169.812] (==) FontPath set to:
    /usr/local/share/fonts/misc/,
    /usr/local/share/fonts/TTF/,
    /usr/local/share/fonts/OTF/,
    /usr/local/share/fonts/Type1/,
    /usr/local/share/fonts/100dpi/,
    /usr/local/share/fonts/75dpi/
[  1169.812] (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[  1169.812] (II) The server relies on devd to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure devd or disable AutoAddDevices.
[  1169.812] (II) Loader magic: 0x80cc10
[  1169.812] (II) Module ABI versions:
[  1169.812]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1169.812]     X.Org Video Driver: 20.0
[  1169.813]     X.Org XInput driver : 22.1
[  1169.813]     X.Org Server Extension : 9.0
[  1169.813] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:1287:1458:3693 rev 161, Mem @ 0xfd000000/16777216, 0xd0000000/134217728, 0xdc000000/33554432, I/O @ 0x0000bc00/128, BIOS @ 0x????????/65536
[  1169.813] (II) LoadModule: "glx"
[  1169.814] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1169.824] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1169.824]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1169.824]     Module class: X.Org Server Extension
[  1169.825] (II) NVIDIA GLX Module  384.98  Thu Oct 26 09:39:17 PDT 2017
[  1169.825] (II) LoadModule: "nvidia"
[  1169.825] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[  1169.826] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1169.826]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1169.826]     Module class: X.Org Video Driver
[  1169.826] (II) NVIDIA dlloader X Driver  384.98  Thu Oct 26 09:17:06 PDT 2017
[  1169.826] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[  1169.826] (--) Using syscons driver with X support (version 2.0)
[  1169.826] (--) using VT number 9

[  1169.854] (II) Loading sub module "fb"
[  1169.854] (II) LoadModule: "fb"
[  1169.854] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libfb.so
[  1169.855] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[  1169.855]     compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[  1169.855]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  1169.855] (II) Loading sub module "wfb"
[  1169.855] (II) LoadModule: "wfb"
[  1169.856] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libwfb.so
[  1169.856] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[  1169.856]     compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[  1169.856]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  1169.856] (II) Loading sub module "ramdac"
[  1169.856] (II) LoadModule: "ramdac"
[  1169.856] (II) Module "ramdac" already built-in
[  1169.857] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[  1169.857] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
    "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[  1169.857] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[  1169.857] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[  1169.857] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[  1169.857] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[  1169.857] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[  1170.273] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GT 730 (GK208) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[  1170.273] (--) NVIDIA(0): Memory: 2097152 kBytes
[  1170.273] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 80.28.78.00.44
[  1170.273] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 8X
[  1170.273] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[  1170.273] (II) NVIDIA(0):     "NULL"
[  1170.273] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 640 x 480
[  1170.273] (WW) NVIDIA(0): Unable to get display device for DPI computation.
[  1170.273] (==) NVIDIA(0): DPI set to (75, 75); computed from built-in default
[  1170.273] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[  1170.274] (II) NVIDIA: Reserving 6144.00 MB of virtual memory for indirect memory
[  1170.274] (II) NVIDIA:     access.
[  1170.305] (II) NVIDIA(0): Setting mode "NULL"
[  1170.311] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[  1170.311] (==) NVIDIA(0): Backing store enabled
[  1170.311] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[  1170.312] (==) NVIDIA(0): DPMS enabled
[  1170.312] (II) Loading sub module "dri2"
[  1170.312] (II) LoadModule: "dri2"
[  1170.312] (II) Module "dri2" already built-in
[  1170.312] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[  1170.312] (II) NVIDIA(0): [DRI2]   VDPAU driver: nvidia
[  1170.312] (--) RandR disabled
[  1170.312] (II) Initializing extension GLX
[  1170.313] (II) Indirect GLX disabled.
[  1170.460] (II) config/devd: probing input devices...
[  1170.460] (II) config/devd: adding input device (null) (/dev/kbdmux)
[  1170.460] (**) kbdmux: Applying InputClass "KeyboardDefaults"
[  1170.460] (II) LoadModule: "kbd"
[  1170.460] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
[  1170.461] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
[  1170.461]     compiled for 1.18.4, module version = 1.9.0
[  1170.461]     Module class: X.Org XInput Driver
[  1170.461]     ABI class: X.Org XInput driver, version 22.1
[  1170.461] (II) Using input driver 'kbd' for 'kbdmux'
[  1170.461] (**) kbdmux: always reports core events
[  1170.461] (**) kbdmux: always reports core events
[  1170.461] (**) Option "Protocol" "standard"
[  1170.461] (**) Option "XkbRules" "base"
[  1170.461] (**) Option "XkbModel" "pc105"
[  1170.461] (**) Option "XkbLayout" "it"
[  1170.461] (**) Option "config_info" "devd:kbdmux"
[  1170.461] (II) XINPUT: Adding extended input device "kbdmux" (type: KEYBOARD, id 6)
[  1170.514] (II) config/devd: kbdmux is enabled, ignoring device atkbd0
[  1170.514] (II) config/devd: adding input device (null) (/dev/sysmouse)
[  1170.514] (II) LoadModule: "mouse"
[  1170.514] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[  1170.515] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
[  1170.515]     compiled for 1.18.4, module version = 1.9.2
[  1170.515]     Module class: X.Org XInput Driver
[  1170.515]     ABI class: X.Org XInput driver, version 22.1
[  1170.515] (II) Using input driver 'mouse' for 'sysmouse'
[  1170.515] (**) sysmouse: always reports core events
[  1170.515] (**) Option "Device" "/dev/sysmouse"
[  1170.515] (==) sysmouse: Protocol: "Auto"
[  1170.515] (**) sysmouse: always reports core events
[  1170.515] (==) sysmouse: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
[  1170.515] (**) sysmouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
[  1170.515] (**) sysmouse: Buttons: 5
[  1170.515] (**) Option "config_info" "devd:sysmouse"
[  1170.515] (II) XINPUT: Adding extended input device "sysmouse" (type: MOUSE, id 7)
[  1170.516] (**) sysmouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[  1170.516] (**) sysmouse: (accel) acceleration profile 0
[  1170.516] (**) sysmouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[  1170.516] (**) sysmouse: (accel) acceleration threshold: 4
[  1170.516] (II) sysmouse: SetupAuto: hw.iftype is 4, hw.model is 0
[  1170.516] (II) sysmouse: SetupAuto: protocol is SysMouse
[  1170.516] (II) config/devd: device /dev/ums0 already opened
Any suggestion?
Thank you very much