how to game on freebsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

i install cube yesterday the game work but lag and after that i install nvidia drivers and configure Xorg for support nvida.
i restart and can't play the game the game dont start i install sauerbraten dont dont start to. how freebsd is lame about gaming. linux is bether for that. excuse but is true.after all it made for maintain server. not for gaming i spend 1 year to understans freebsd an i cant *beep**beep**beep**beep*ing play my game. like freebsd for the reste but like linux for gaming.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

^ incoherent rant.
You might want to add some punctuation and capitalize the first letter of a sentence..

How did you install cube? What error messages are you getting when starting the game?
 

DutchDaemon

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator
Developer

Reaction score: 3,216
Messages: 11,432

Agree with SirDice. Please put some effort into writing your posts. I wanted to say "put the same effort into it as you put into understanding and configuring FreeBSD", but I'm unsure about the outcome.
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

I install cube yesterday the game work but lag. After that I install nvidia drivers. I configure Xorg for support nvida. I restart My and can't play cube, the game does not start. I install sauerbraten it dont start to. how freebsd is lame about gaming. linux is bether for that. Excuse but is true.after all it made for maintain server. Not for gaming! I spend 1 year to understans freebsd and I can't play my game. I like freebsd for the reste. But I like linux for gaming.
 

DutchDaemon

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator
Developer

Reaction score: 3,216
Messages: 11,432

What is the output of

Code:
grep GLX /var/log/Xorg.0.log

?

You should see the NVIDIA GLX module in there, not Xorg's.
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

Like I said before I install nvidia driver cube work but the game lag. After I install the drivers the gme dont start at all. I never try to game on freebsd.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

"It doesn't work" doesn't tell me anything. It's pretty hard to diagnose the problem if you don't supply any information.
 

DutchDaemon

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator
Developer

Reaction score: 3,216
Messages: 11,432

NVIDIA and Xorg's nv driver install files in the same place, which can kill NVIDIA's GLX module and impede e.g. XScreensaver's OpenGL modules .. and maybe a game based on OpenGL. But never mind the responses ..
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

Ok I reinstall freebsd because I try to install something and try to do a live cd and did something bad. I had to install back. I have to go work now!! But after work I gone give you all you need to help me. Thanks for your time!!!
 

tangram

Aspiring Daemon

Reaction score: 76
Messages: 523

It would help if you post you xorg.conf, rc.conf, loader.conf, dmesg and Xorg.0.log.

I play/played Enemy Territory, RTCW and Quake 3 under FreeBSD and aside from some library stuff they all work at almost the same speed as in Linux.

So don't give up ;)
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

Ok yesterday install cube by the command:
Code:
pkg_add -r cube
I start cude an its work but 3 frame sec or somting like.
After that I install nvidia driver.
After I reboot
After I did
Code:
Xorg -configure
Xorg -config xorg.conf.new
cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
I reboot again. I start gdm. I see nvidia. I log and I try to start cube but noting append no error no game start noting!!!
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

that my /etc/X11/xorg.conf
Code:
Section "ServerLayout"
	Identifier     "X.org Configured"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	RgbPath      "/usr/local/share/X11/rgb"
	ModulePath   "/usr/local/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/misc/"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/TTF/"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/OTF"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/Type1/"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/"
	FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
	Load  "dbe"
	Load  "dri"
	Load  "extmod"
	Load  "glx"
	Load  "record"
	Load  "xtrap"
	Load  "freetype"
	Load  "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/sysmouse"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Monitor Vendor"
	ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "Card0"
	Driver      "nvidia"
	VendorName  "nVidia Corporation"
	BoardName   "Unknown Board"
	BusID       "PCI:0:18:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

my rc.conf
Code:
# -- sysinstall generated deltas -- # Tue Mar 17 12:02:50 2009
# Created: Tue Mar 17 12:02:50 2009
# Enable network daemons for user convenience.
# Please make all changes to this file, not to /etc/defaults/rc.conf.
# This file now contains just the overrides from /etc/defaults/rc.conf.
gateway_enable="YES"
hostname="corpse.org"
ifconfig_nfe0="DHCP"
keymap="us.iso"
linux_enable="YES"
moused_enable="YES"
moused_type="auto"
sshd_enable="YES"
hald_enable="YES"
dbus_enable="YES"
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

and loader.conf
Code:
nvidia_load="YES"
linux_load="YES"
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

Thanks for your help and support in advance.
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

Open an xterm and enter cube_client on the commandline. What's the output of that?

I compiled cube last night on a not so pristine system. It started without any problems. Here's what mine says:
Code:
 dice@williscorto:~>cube_client 
Using existing ~/.cube directory.
init: sdl
init: net
init: world
game mode is ffa/default
init: video: sdl
init: video: mode
init: video: misc
init: gl
init: basetex
init: sound
sound init failed (SDL_mixer): Couldn't set audio blocking mode
init: cfg
init: localconnect
init: mainloop
read map packages/base/metl3.cgz (245 milliseconds)
Cyclops by metlslime
game mode is ffa/default

(ignore the error about sound for a minute, that's my problem ;) )
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

ericturgeon said:
my rc.conf
If your system isn't used as a router that gateway_enable="YES" can be removed.

Your hostname isn't correct either, it should be something like
hostname=myhost.mydomain.tld

Non of this will help with the game though but while we're helping we might as well set everything else correct too :e
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

ericturgeon said:
that my Xorg.0.log after I run cube
http://pastebin.com/m9a9b588

This doesn't look good:
Code:
#
(II) LoadModule: "glx"
#
(II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
#
dlopen: Shared object "libc.so.5" not found, required by "libGLcore.so.1"
#
(EE) Failed to load /usr/local/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
#
(II) UnloadModule: "glx"
#
(EE) Failed to load module "glx" (loader failed, 7)

Code:
#
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
#
(EE) NVIDIA(0):     log file that the GLX module has been loaded in your X
#
(EE) NVIDIA(0):     server, and that the module is the NVIDIA GLX module.  If
#
(EE) NVIDIA(0):     you continue to encounter problems, Please try
#
(EE) NVIDIA(0):     reinstalling the NVIDIA driver.

Which is probably why the game doesn't work.

What does ls -l /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/ say?
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

is say
Code:
corpse# ls -l /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/
total 4344
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      838 Sep  8  2008 XXX-libGLcore.la.%%.orig-20090317
-rwxr-xr-x  1 root  wheel  2420426 Sep  8  2008 XXX-libGLcore.so.%%.orig-20090317
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      820 Sep  8  2008 XXX-libglx.la.%%.orig-20090317
-rwxr-xr-x  1 root  wheel   430986 Sep  8  2008 XXX-libglx.so.%%.orig-20090317
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      820 Sep  8  2008 libdbe.la
-rwxr-xr-x  1 root  wheel    19843 Sep  8  2008 libdbe.so
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      863 Sep  8  2008 libdri.la
-rwxr-xr-x  1 root  wheel    41509 Sep  8  2008 libdri.so
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      838 Sep  8  2008 libextmod.la
-rwxr-xr-x  1 root  wheel   152792 Sep  8  2008 libextmod.so
lrwxr-xr-x  1 root  wheel       11 Mar 17 22:25 libglx.so -> libglx.so.1
-r--r--r--  1 root  wheel  1226456 Mar 17 22:25 libglx.so.1
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      838 Sep  8  2008 librecord.la
-rwxr-xr-x  1 root  wheel    28757 Sep  8  2008 librecord.so
-rwxr-xr-x  1 root  wheel      832 Sep  8  2008 libxtrap.la
-rwxr-xr-x  1 root  wheel    40378 Sep  8  2008 libxtrap.so
corpse#
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,764
Messages: 39,365

^^ looks good..

I have a feeling you're missing the compat5x libraries...

If pkg_info -x compat5x-i386 doesn't find anything, you will need to install it.

pkg_add -r compat5x-i386 or cd /usr/ports/misc/compat5x && make install clean

Also make sure you have options COMPAT_FREEBSD5 in your kernel config (GENERIC has this by default).
 

DutchDaemon

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator
Developer

Reaction score: 3,216
Messages: 11,432

In case you want to check for it before you begin: it should be at /usr/local/lib/compat/libc.so.5
 
OP
ericbsd

ericbsd

Well-Known Member
Developer

Reaction score: 65
Messages: 375

/usr/local/lib/compat/libc.so.5
I don't have it.
 
Top