failed to start dhclient - wifi

joplass

Active Member

Reaction score: 46
Messages: 249

Good morning gang,

I have been hanging around her for a while now, I thought I could solve some issues by me onsy but no luck. I am getting the following message and no wireless service:

Code:
# service netif restart

Code:
Destroyed wlan(4) interfaces: wlan0.
Created wlan(4) interfaces: wlan0.
Starting wpa_supplicant.
Starting dhclient.
wlan0: no link .............. giving up
/etc/rc.d/dhclient: WARNING: failed to start dhclient
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,019
Messages: 38,467

Your wireless network isn't associated with anything (wlan0 says 'no link'). So there's no network yet to send the DHCP requests on.
 
OP
J

joplass

Active Member

Reaction score: 46
Messages: 249

I added these two lines in /etc/rc.conf. Not sure if both are needed but I am up and running.
Code:
ifconfig_iwm0="DHCP"
ifconfig_wlan0="DHCP"
 

tuxador

Active Member

Reaction score: 49
Messages: 116

just for testing try:
Bash:
ifconfig iwm0 up #assuming your interface is iwm0
dhclient iwm0

Your /etc/rc.conf should look indeed like this
Code:
wlans_iwn0="wlan0"
## this appear to be incorrect ifconfig_iwn0="DHCP"
ifconfig_wlan0="WPA SYNCDHCP"
 
OP
J

joplass

Active Member

Reaction score: 46
Messages: 249

I had those two lines in /etc/.rc.conf based on the handbook when dhclient was failing.
Code:
wlans_iwn0="wlan0"
ifconfig_wlan0="WPA SYNCDHCP"

I used the "incorrect" lines by cheating on the way Lan appears in /etc/rc.conf.
Code:
ifconfig_em0="DHCP"
ifconfig_iwm0="DHCP"
ifconfig_wlan0="DHCP"

Althought wifi is working, it is extremelly slow. Download is 1.88 Mbps and upload 2.8 instead of 200/60.
 

tuxador

Active Member

Reaction score: 49
Messages: 116

802.11ac is not supported by freebsd yet, let's see which modes of wifi are available for your card.
 
Top