Can't get winbind to work

bluedalmatian

New Member


Messages: 5

I'm having a strange problem with Winbind. I've installed Samba 3.6 from the 'official' FreeBSD package and I'm trying to set up a domain member server with an NT4 based PDC.

I've set up smb.conf to join the domain and run the net join command which succeeded and I can see the Samba machine in Server Manager on the PDC.

I'm now trying to set up winbind. I've added the following to /etc/rc.conf:

Code:
smbd_enable="YES"
nmbd_enable="YES"
winbindd_enable="YES"
and the smb.conf file contains this in addition to the general domain joining stuff which I've already tested:

Code:
        #winbind stuff:
        # use uids from 10000 to 20000 for domain users
        idmap uid = 10000-20000
        # use gids from 10000 to 20000 for domain groups
        idmap gid = 10000-20000
        # allow enumeration of winbind users and groups
        winbind enum users = yes
        winbind enum groups = yes
        # give winbind users a real shell
        template homedir = /home/winnt/%D/%U
        template shell = /bin/bash
Looking at the process listing it shows winbindd running but when I try to run wbinfo -u it just waits for ages then times out saying
Code:
Error looking up domain users
The strange thing is if I then try and stop samba it hangs waiting for the winbindd process and I end up having to kill it manually.

Code:
/usr/local/etc/rc.d/samba stop
Stopping winbindd.
Waiting for PIDS: 1611^C
bitsafe# kill -9 1611
bitsafe# /usr/local/etc/rc.d/samba stop
winbindd not running? (check /var/run/samba/winbindd.pid).
Stopping smbd.
Waiting for PIDS: 1603.
Stopping nmbd.
Waiting for PIDS: 1599.
If I then manually restart it it seems to launch properly but the same problem exists when I try to use wbinfo and when I try to stop samba again.

I was thinking there must be something wrong with winbindd which was causing it to hang after it starts so I tried stopping samba and starting winbindd manually on its own:
Code:
bitsafe# /usr/local/sbin/winbindd -s /usr/local/etc/smb.conf -S -i
winbindd version 3.6.1 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
initialize_winbindd_cache: clearing cache and re-creating with version number 2
If I then run wbinfo -u from a separate terminal it can see the domain users on the PDC!

What I don't understand is why when it's launched from the Samba start script (the one provided by the FreeBSD package) it doesn't work.

Any ideas?

Thanks
 
OP
OP
B

bluedalmatian

New Member


Messages: 5

I should also add I've edited the nsswitch.conf file by adding winbind to the group and passwd files:

Code:
 nsswitch.conf(5) - name service switch configuration file
# $FreeBSD: release/9.0.0/etc/nsswitch.conf 224765 2011-08-10 20:52:02Z dougb $
#
group: compat winbind
group_compat: nis
hosts: files dns
networks: files
passwd: compat winbind
passwd_compat: nis
shells: files
services: compat
services_compat: nis
protocols: files
rpc: files
 
Top