bhyve bhyve: FreeBSD host and guest. trouble starting X.

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

my host system is 13.0-RELEASE-p3. I am trying to install the same version as guest using bhyve.

My installation (using pkg) of xorg, mate and slim was completed without errors.

However, the startx throws the error "cannot run in framebuffer mode: please specify busids". I tried creating the intel-driver.conf and entered the value that is coming from pciconf -lv | grep VGA. Some post say that this file is not required.

After creating the file intel-driver.conf, I get a different error. " no screen found (EE).

I am using two monitors. kldstat shows the presence of i915kms and drm loaded.

Where am I doing wrong and what I am missing?

/etc/rc.conf
1626878553226.png


error, while starting x.org
1626878620103.png


pciconf and diver-intel.conf
1626878673858.png


the pciconf of my VGA
1626878965145.png
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,002
Messages: 38,454

After creating the file intel-driver.conf, I get a different error. " no screen found (EE).

I am using two monitors. kldstat shows the presence of i915kms and drm loaded.
It's a VM, it doesn't have a "real" VGA card. Try x11-drivers/xf86-video-scfb. And you're going to need to connect to the VM with VNC. A serial console obviously has no graphics.
 
OP
int0x50

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

SirDice, I am connecting to the guest using tigervnc.

I have to just do pkg install x11-drivers/xf86-video-scfb? Or install it via ports? I tried it through ports, but didn't know what to do after that.

Do I have to perform anything else?
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,002
Messages: 38,454

The package should be fine. Nothing else would be needed. Make sure to remove that Intel driver configuration though, that's never going to work.
 
OP
int0x50

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

after installing xf86-video-scfb, I see the following error.

1626882849139.png
 

Phishfry

Beastie's Twin

Reaction score: 2,646
Messages: 5,561

Take note of you bus address above.
PCI and PCI0 are not the same.
 
OP
int0x50

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

Phishfry, after changing pci to pci0, I get "(EE) No screens found (EE)"
 

SirDice

Administrator
Staff member
Administrator
Moderator

Reaction score: 12,002
Messages: 38,454

There shouldn't be a need to set anything. X will automatically pick up the correct driver. It may only work if you EUFI boot the VM though, I'm not 100% sure about that.
 
OP
int0x50

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

yes. loader="uefi" is my bhyve config.

As far as I know, I am doing everything correctly. Still it's not booting up in X mode.
 
OP
int0x50

int0x50

Member

Reaction score: 9
Messages: 34

is there anyway to know that xf86-video-scfb installed properly and running?
 
Top