AMD Navi 5700xt support

llp

New Member


Messages: 2

Hello Freebsd community, is AMD gpu 5700xt supported in FreeBSD 13.0 Release? I posed this question a while back and I was informed that to get driver support for my gpu i would have to run 13.0 current. I decided t wait for availability. Would I have to follow the 14.0 current to get driver support?
 

astyle

Aspiring Daemon

Reaction score: 246
Messages: 558

It should be supported by the amdgpu driver from the graphics/drm-kmod port. I would suggest installing 13-CURRENT, and see how well it works.
 

triguy

New Member

Reaction score: 5
Messages: 2

Hello Freebsd community, is AMD gpu 5700xt supported in FreeBSD 13.0 Release? I posed this question a while back and I was informed that to get driver support for my gpu i would have to run 13.0 current. I decided t wait for availability. Would I have to follow the 14.0 current to get driver support?
Yes it is supported. I have that exact card in my PC and it works. I would recommend installing and running the sysutils/desktop-installer package to install a desktop as it also configures X11 and graphics drivers for you. I couldn't get good performance running Dolphin Emulator and I couldn't start any WiiU games with Cemu through Wine so there may still be some additional configuration required to get everything working in the graphics department. 3D acceleration does appear to be working though and YouTube will play with occasional stutters. Make sure you select X11 because Wayland wouldn't boot into a desktop environment for me.
 
OP
L

llp

New Member


Messages: 2

It should be supported by the amdgpu driver from the graphics/drm-kmod port. I would suggest installing 13-CURRENT, and see how well it works.
thank you for your response. How do i go about installing 13 CURRENT? I looked in the handbook but im still a little bit iffy on how i should go about installing it. Any suggestions would be very much appreciated.
 

pbp_jackd

Member

Reaction score: 7
Messages: 48

Just curious how good the 5700XT is working for you guys. I have one myself and yes, it's working in general but:
- scrolling in any browser is choppy ( scroll half a page down and it will pause for half a second before it goes on)
- watching youtube videos in a browser is choppy ( every 5 - 10 sec. it will pause for half a second ) The problem becomes more severe if I move the mouse around. Than it pause like every other second
- another test I did was with GIMP. Just create a new layer and try to slide the opacity slider of it. Its painful laggy.

That's just my observations and I would be happy to hear how it is for you. The test machine is all new hardware and it would really help to understand if the issue is with the graphic card (driver) or might come from elsewhere.
 
Top