10.2 can't see hdd on Hyper-V 2k8r2

meciarz

Member


Messages: 24

Dell server with Windows 2008R2 Hyper-V.
After the update 10.1 to 10.2, FreeBSD unfortunately did not see the disk, or anything connected the IDE or SCSI. Running Live CD identically.
Booting kernel.old (10.1) starts properly.
Does anyone know any solution?
 

hshh

Member

Reaction score: 2
Messages: 22

Same here. All daX devices size is 0MB !!!
FreeBSD 10.2-RELEASE guest, Hyper-V on 2008 Host.
 

hshh

Member

Reaction score: 2
Messages: 22

I am already use /dev/daX in 10.1
Code:
FreeBSD 10.1-RELEASE-p17 #0 r286840M

/dev/da0p3 on / (ufs, local, journaled soft-updates)
 

hshh

Member

Reaction score: 2
Messages: 22

According to 10.1-RELEASE dmesg:

Code:
ada0 at ata0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
ada0: <Virtual HD 1.1.0> ATA-8 device
ada0: 16.700MB/s transfers (WDMA2, PIO 65536bytes)
ada0: 20479MB (41942880 512 byte sectors: 16H 63S/T 16383C)
ada0: Previously was known as ad0
da0 at blkvsc0 bus 0 scbus2 target 0 lun 0
da0: <Msft Virtual Disk 1.0> Fixed Direct Access SCSI-4 device
da0: 300.000MB/s transfers
da0: Command Queueing enabled
da0: 20480MB (41943040 512 byte sectors: 255H 63S/T 2610C)
But there is only one HDD in VM.

Code:
# camcontrol devlist
<Virtual HD 1.1.0>                 at scbus0 target 0 lun 0 (ada0,pass0)
<Msft Virtual CD/ROM 1.0>          at scbus1 target 0 lun 0 (pass1,cd0)
<Msft Virtual Disk 1.0>            at scbus2 target 0 lun 0 (pass2,da0)
 

Alexander237

New Member

Reaction score: 1
Messages: 14

Are you successful with clean 10.2 install on Win2008 r2 HyperV? If no-this is subject for PR.

If yes, do you see difference in /etc/fstab for 10.1 and 10.2 on the same VM?
 
Last edited by a moderator:
OP
OP
M

meciarz

Member


Messages: 24

In latest update of 10.1-RELEASE, device name was changed from ada to da
Code:
camcontrol devlist
succesfully show hdd
Code:
<Msft Virtual CD/ROM 1.0>  at scbus0 target 0 lun 0 (pass0,cd0)
<Msft Virtual Disk 1.0>  at scbus1 target 0 lun 0 (pass1,da0)
<Msft Virtual Disk 1.0>  at scbus2 target 1 lun 0 (pass2,da1)
After doing reboot with upgraded new kernel and modules, there are about 20 "empty" devices da*
Code:
<    >                  at scbus1 target 0 lun 0 (da0,pass1)
<    >                  at scbus1 target 0 lun 1 (da2,pass3)
<    >                  at scbus1 target 1 lun 0 (da1,pass2)
<    >                  at scbus1 target 1 lun 1 (da5,pass6)
etc
So now I had boot kernel.old (10.1-RELEASE-p16) with working hdd as da0
 
Top