1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Using samba4-devel

Discussion in 'Web and Network Services' started by Johnny2Bad, Nov 10, 2010.

  1. Johnny2Bad

    Johnny2Bad New Member

    Messages:
    84
    Thanks Received:
    0
    I finally got gnome going and it installed samba4-devel. But how do you start it?

    I tried
    smbclient
    and
    samba
    to start the thing. But in both cases I get a
    Command not found message.
    I also have
    samba_enabled="YES"
    in my /etc/rc.conf file but nothing.

    Any help would be much appreciated,
    Jonathan.
     
  2. DutchDaemon

    DutchDaemon Administrator Staff Member Administrator Moderator

    Messages:
    10,767
    Thanks Received:
    1,872
    Look at the start scripts in /usr/local/etc/rc.d/, and run them with 'start' behind them, e.g.

    /usr/local/etc/rc.d/whatever start

    or even

    service whatever start/

    BTW, I'm pretty sure
    Code:
    samba_enabled="YES"
    is wrong. Look in the start script for the proper syntax.
     
  3. frankpeng

    frankpeng New Member

    Messages:
    55
    Thanks Received:
    0
    samba4 is not cooked in FreeBSD. You cannot start Samba4 automatically in rc.conf by using samba_enable="YES"

    You can manually start samba4 by /usr/local/samba/bin/samba.

    I do not know how to setup ldap and kerberos with samba4.

    samba4 use samba-tool to add new users.

    Anyway, samba4 is brand new. You cannot use samba3 ideas.
     
  4. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,628
    Thanks Received:
    2,385
    Frankpeng, you are responding to a two year old post. I'm sure the OP has solved it by now.