1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Slow Vesa on Intel graphic card

Discussion in 'X.Org' started by FDreamer, May 6, 2012.

  1. FDreamer

    FDreamer New Member

    Messages:
    10
    Thanks Received:
    0
    Hi,

    Here is my configuration: Asus Motherboard P8Z68-V LX with an integreted chipset Intel Graphic HD 2000.

    I have tried the "Intel" driver, which returns the error:
    Code:
    Fatal server error:
    no screen found

    "Vesa" works but Xorg takes much of the CPU and creates some lag while redrawing windows.
    Here is my /var/log/Xorg.0.log.

    So can I use the Intel driver? Otherwise, is there another driver I can use? As a last resort, how can I configure vesa for a faster desktop? I have tried disabling acceleration, with success.
    Here is my Xorg.conf.

    Any help is appreciated.
     
  2. FDreamer

    FDreamer New Member

    Messages:
    10
    Thanks Received:
    0
    On the forum, I have found a project about KMS for Intel graphics.

    So, would upgrading to 9-STABLE solve my issue ? I am currently running 9.0-RELEASE.
     
  3. feralape

    feralape New Member

    Messages:
    146
    Thanks Received:
    4
    I don't think it's actually finished yet.

    I'm using RELENG_9_0 and have problems with GMA3650 which I think is similar.
     
  4. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,525
    Thanks Received:
    2,351
    Can you post an Xorg.0.log where you tried the intel driver?
     
  5. FDreamer

    FDreamer New Member

    Messages:
    10
    Thanks Received:
    0
  6. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,525
    Thanks Received:
    2,351
    This is the problem:
    Code:
    (EE) No devices detected.
    


    I don't think trying x11-drivers/xf86-video-intel29 would help either.

    I'm afraid you're going to have to wait until the KVM stuff is working.
     
  7. adamk

    adamk New Member

    Messages:
    1,624
    Thanks Received:
    265
    KMS, not KVM.

    Adam
     
  8. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,525
    Thanks Received:
    2,351
    Oops, you're right. Stupid TLAs.
     
  9. stuart

    stuart New Member

    Messages:
    13
    Thanks Received:
    0
    Your other option would be to use kjb's patches with mesa xorg and recompile...although hopefully his work will get merged into stable/9 soon as I too am very much looking forward to using something other than vesa drivers on my dell laptop
     
  10. FDreamer

    FDreamer New Member

    Messages:
    10
    Thanks Received:
    0
    I have tried the procedure on the forum here for installing the patch.
    It didn't work, so I will try it with a fresh install (last chance !).
     
  11. FDreamer

    FDreamer New Member

    Messages:
    10
    Thanks Received:
    0
    Update: thanks to the aforementioned detailed tutorial, I installed the patch and it works :).