1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

problem with gdm

Discussion in 'GNOME' started by xwwu, Feb 9, 2012.

  1. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Dear Friends:

    FreeBSD installed properly. But when start gdm for gnome2-lite, problem as:

    Code:
    **(gdm-binary:1693): WARNING **: Could not acquire name; bailing out
    Need help. Thanks in advance.
     
  2. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    Set a proper hostname in /etc/rc.conf:
    Code:
    hostname="something.example.com"
    
     
  3. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0

    There's a host name already.

    Thanks your help
     
  4. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    Make sure both HAL and DBUS are running. Also make sure /proc/ is mounted.

    It's also possible it's already running.
     
  5. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    rc.conf is:

    Code:
    hostname="xxx.xxx.xxx.xxx"
    wlans_ath0="wlan0"
    ifconfig_wlan0="WPA DHCP"
    sshd_enable="YES"
    moused_enable="YES"
    ntpd_enable="YES"
    powerd_enable="YES"
    # Set dumpdev to "AUTO" to enable crash dumps, "NO" to disable
    dumpdev="NO"
    dbus_enable="YES"
    hald_enable="YES"
    gnome_enable="YES"
    gdm_enable="YES"
    
    proc added as your help in fstab:
    Code:
    proc            /proc           procfs    sw 0       0
    
    but problem is still there.
     
  6. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    Did you verify it's not already running?

    ps -aux | grep gdm
     
  7. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Code:
    # ps -aux | grep gdm
    root        1722   0.0  0.0  16424   1404   0  R+    8:33PM  0:00.01 grep gdm
    
    thanks!
     
  8. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    I'm a bit at a loss now.. Is there anything in /var/log/Xorg.0.log or /var/log/messages that might give us a clue?
     
  9. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Yes. The log file is:
    Code:
    hasee# vi Xorg.0.log
    
    X.Org X Server 1.7.7
    Release Date: 2010-05-04
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: FreeBSD 9.0-RELEASE amd64
    Current Operating System: FreeBSD xxx.xxx.xxx.xxx 9.0-RELEASE FreeBSD 9.0-RE
    LEASE #0: Tue Jan  3 07:46:30 UTC 2012     root@farrell.cse.buffalo.edu:/usr/obj
    /usr/src/sys/GENERIC amd64
    Build Date: 09 February 2012  02:57:26PM
    
    Current version of pixman: 0.24.2
            Before reporting problems, check http://wiki.x.org
            to make sure that you have the latest version.
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
            (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb  9 20:50:58 2012
    (II) Loader magic: 0x7ba500
    (II) Module ABI versions:
            X.Org ANSI C Emulation: 0.4
            X.Org Video Driver: 6.0
            X.Org XInput driver : 7.0
            X.Org Server Extension : 2.0
    Xorg.0.log: unmodified: line 1
    
    X.Org X Server 1.7.7
    Release Date: 2010-05-04
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: FreeBSD 9.0-RELEASE amd64
    Current Operating System: FreeBSD xxx.xxx.xxx.xxx 9.0-RELEASE
    FreeBSD 9.0-RELEASE #0: Tue Jan  3 07:46:30 UTC 2012     root@farrell.cse.bu
    ffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC amd64
    Build Date: 09 February 2012  02:57:26PM
    
    Current version of pixman: 0.24.2
            Before reporting problems, check http://wiki.x.org
            to make sure that you have the latest version.
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
            (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb  9 20:50:58 2012
    (II) Loader magic: 0x7ba500
    (II) Module ABI versions:
            X.Org ANSI C Emulation: 0.4
            X.Org Video Driver: 6.0
            X.Org XInput driver : 7.0
            X.Org Server Extension : 2.0
    (--) Using syscons driver with X support (version 2.0)
    (--) using VT number 9
    
    (!!) More than one possible primary device found
    (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0116:152d:0875 Intel Corporation 2nd
     Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
     rev 9, Mem @ 0xe
    2400000/4194304, 0xd8000000/134217728, I/O @ 0x00005000/64, BIOS
     @ 0x????????/65536
    (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0dce:152d:0875 NVIDIA Corporation GF106
     [GeForce GT 555M] rev 161, Mem @ 0xe0000000/33554432, 
    0xc0000000/268435456, 0xd0000000/67108864, I/O @ 0x00004000/128,
     BIOS @ 0x????????/65536 Primary device is not PCI
    (==) Using default built-in configuration (21 lines)
    (==) --- Start of built-in configuration ---
            Section "Device"
                    Identifier      "Builtin Default vesa Device 0"
                    Driver  "vesa"
            EndSection
            Section "Screen"
                    Identifier      "Builtin Default vesa Screen 0"
                    Device  "Builtin Default vesa Device 0"
            EndSection
            Section "Device"
                    Identifier      "Builtin Default fbdev Device 0"
                    Driver  "fbdev"
            EndSection
            Section "Screen"
                    Identifier      "Builtin Default fbdev Screen 0"
                    Device  "Builtin Default fbdev Device 0"
            EndSection
            Section "ServerLayout"
                    Identifier      "Builtin Default Layout"
                    Screen  "Builtin Default vesa Screen 0"
                    Screen  "Builtin Default fbdev Screen 0"
            EndSection
    (==) --- End of built-in configuration ---
    (==) ServerLayout "Builtin Default Layout"
    (**) |-->Screen "Builtin Default vesa Screen 0" (0)
    (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    (**) |   |-->Device "Builtin Default vesa Device 0"
    (==) No monitor specified for screen "Builtin Default vesa Screen 0".
            Using a default monitor configuration.
    (**) |-->Screen "Builtin Default fbdev Screen 0" (1)
    (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    (**) |   |-->Device "Builtin Default fbdev Device 0"
    (==) No monitor specified for screen "Builtin Default fbdev Screen 0".
            Using a default monitor configuration.
    (==) Automatically adding devices
    (==) Automatically enabling devices
    (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/misc/" does not exist.
            Entry deleted from font path.
    (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/Type1/" does not exist.
            Entry deleted from font path.
    (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
            Entry deleted from font path.
    (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
            Entry deleted from font path.
    (==) FontPath set to:
            /usr/local/lib/X11/fonts/TTF/,
            /usr/local/lib/X11/fonts/OTF
    (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
    (II) Cannot locate a core pointer device.
    (II) Cannot locate a core keyboard device.
    (II) The server relies on HAL to provide the list of input devices.
            If no devices become available, reconfigure HAL or disable AutoAddDevices.
    (II) LoadModule: "extmod"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
            Module class: X.Org Server Extension
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    (II) Loading extension XFree86-DGA
    (II) Loading extension DPMS
    (II) Loading extension XVideo
    (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    (II) Loading extension X-Resource
    (II) LoadModule: "dbe"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
            Module class: X.Org Server Extension
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    (II) LoadModule: "glx"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (==) AIGLX disabled
    (II) Loading extension GLX
    (II) LoadModule: "record"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.13.0
            Module class: X.Org Server Extension
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension RECORD
    (II) LoadModule: "dri"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension XFree86-DRI
    (II) LoadModule: "dri2"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0
            ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension DRI2
    (II) LoadModule: "vesa"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 2.3.0
            Module class: X.Org Video Driver
            ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
    (II) LoadModule: "fbdev"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
            compiled for 1.7.7, module version = 0.4.2
            ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
    (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    (II) Primary Device is:
    (WW) Falling back to old probe method for vesa
    (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    (II) Loading sub module "fbdevhw"
    (II) LoadModule: "fbdevhw"
    (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
    (EE) LoadModule: Module fbdevhw does not have a fbdevhwModuleData data object.
    (II) UnloadModule: "fbdevhw"
    (II) Unloading /usr/local/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
    (EE) Failed to load module "fbdevhw" (invalid module, 0)
    (EE) No devices detected.
    
    Fatal server error:
    no screens found
    
    Please consult the The X.Org Foundation support
             at http://wiki.x.org
     for help.
    Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    
    
     
  10. T-Daemon

    T-Daemon New Member

    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Code:
    ...
    (!!) More than one possible primary device found
    (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0116:152d:0875 Intel Corporation 2nd
     Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
     rev 9, Mem @ 0xe
    2400000/4194304, 0xd8000000/134217728, I/O @ 0x00005000/64, BIOS
     @ 0x????????/65536
    (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0dce:152d:0875 [highlight]NVIDIA Corporation GF106
     [GeForce GT 555M][/highlight] rev 161, Mem @ 0xe0000000/33554432, 
    0xc0000000/268435456, 0xd0000000/67108864, I/O @ 0x00004000/128,
     BIOS @ 0x????????/65536 Primary device is not PCI
    ...
    (EE) No devices detected.
    You should install x11/nvidia-driver, load the kernel module and create a xorg.conf to enable the driver.
     
  11. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    Ah. D'oh. Yes, you need to make sure Xorg works before you enable GDM.
     
  12. T-Daemon

    T-Daemon New Member

    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    As a side note, in rc.config you don't have to enable hald, dbus and gdm if you have gnome_enable set to yes. More here
     
  13. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Thank you all. I installed brand now driver from homepage of nvidia, but the driver does not support freebsd FreeBSD 9.0. Install nvidia-driver from freebsd FreeBSD itself is possible.
     
  14. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    But fedora-release not found and linux_base-f10-10_4 linuxulator is not (kld)loaded. Quite easy, just kldload linux, nvidia-driver will be installed.

    Linux compatible is huge.
     
  15. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    nvidia-driver installed. But sill no work it still doesn't work. Just have a small white square staying on top left of screen for 1 second.
     
  16. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    The video card is i915 + nvidia GT555M. so:

    Code:
    kldload i915
    kldload nvidia
    nvidia0: <GeForce GT 555M> on vgapci0
    vgapci0: chili nvidia0 requested pci_enable_io
    vgapci0: chili nvidia0 requested pci_enable_io
    
     
  17. T-Daemon

    T-Daemon New Member

    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Have you created a xorg.conf file. If you have please post it. If you haven't follow this manual.


    Next time when installing nvidia-driver you can disable the Linux compatibility, if you have no use for it.
    To enable/disable options, cd into the ports() directory execute # make config
     
  18. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Thanks! When:

    Code:
    Xorg -configure
    (++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
    (EE) LoadModule: Module fbdevhw does not have a fbdevhwModuleData data object.
    (EE) Failed to load module "fbdevhw" (invalid module, 0)
    
    The problem is no fbdevhw right now. any help?
     
  19. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    You don't need it. Remove it from your xorg.conf.
     
  20. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Yes, but Xorg -configure stopped there.
     
  21. SirDice

    SirDice Moderator Staff Member Moderator

    Messages:
    17,422
    Likes Received:
    14
    Here, use mine. Copy it to /usr/local/etc/X11/xorg.conf:
    Code:
    Section "ServerLayout"
            Identifier     "X.org Configured"
            Screen      0  "Screen0" 0 0
    EndSection
    
    Section "Files"
            ModulePath   "/usr/local/lib/xorg/modules"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/misc/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/TTF/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/OTF"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/Type1/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/bitstream-vera/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/cyrillic/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/webfonts/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/dejavu/"
            FontPath     "/usr/local/lib/X11/fonts/terminus-font/"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
            Identifier   "Monitor0"
            VendorName   "Monitor Vendor"
            ModelName    "Monitor Model"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "Card0"
            Driver      "nvidia"
            VendorName  "nVidia Corporation"
            #BoardName   "G73 [GeForce 7600 GT]"
            #BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Screen0"
            Device     "Card0"
            Monitor    "Monitor0"
            SubSection "Display"
                    Viewport   0 0
                    Depth     24
            EndSubSection
    EndSection
    
     
  22. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Error information of the log file is:
    Code:
    Primary Device is:
    No devices detected
    
    Fatal server error
    no screen found
     
  23. adamk

    adamk New Member

    Messages:
    1,624
    Likes Received:
    0
    As you can see in the log file, that machine has both an nvidia and intel GPU. I'm guessing it's one of the new laptops with Optimus, in which case you can not use the nvidia GPU as nvidia only supports Optimus on Windows (and maybe OS X).

    If I'm right, you have to use the intel GPU, but to get that working with the intel driver, you need to patch your kernel and update various ports:

    http://wiki.freebsd.org/Intel_GPU

    Adam
     
  24. xwwu

    xwwu New Member

    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    You're right. But in Gentoo Linux, I just configure i915 in kernel and install nvidia-driver, the gnome windows shows me a nvidia configure option.
     
  25. adamk

    adamk New Member

    Messages:
    1,624
    Likes Received:
    0
    But this is not Linux. If you are unable to disable the Intel GPU via the BIOS, then you will be unable to use the nvidia driver here. You will also be unable to use the Intel driver without going through the steps outlined in the link I already provided.

    Adam