1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[FreeNAS] Problem with zfs pool

Discussion in 'Storage' started by ManuelW, Apr 12, 2012.

  1. ManuelW

    ManuelW New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hey guys,

    I've got a problem with my zfs pool after a reboot of the machine.

    Code:
    freenas:~# zpool status -x
      pool: DatenPool
    state: UNAVAIL
    status: One or more devices could not be opened.  There are insufficient
       replicas for the pool to continue functioning.
    action: Attach the missing device and online it using 'zpool online'.
       see: http://www.sun.com/msg/ZFS-8000-3C
    scan: none requested
    config:
    
       NAME                   STATE     READ WRITE CKSUM
       DatenPool              UNAVAIL      0     0     0
         ada0                 ONLINE       0     0     0
         8487461287165642183  UNAVAIL      0     0     0  was /dev/ada2
    
    but ada2 is avail and online
    Code:
    crw-r-----   1 root  operator    0,  99 Apr 12 19:14 ada2
    What can I do to bring the pool back online?
     
  2. Sebulon

    Sebulon Member

    Messages:
    663
    Likes Received:
    2
    Sadly, not that much. Your chances are slim to none I´m afraid, because of the way the pool is set up without any redundancy. Your only shot is to:
    # zpool online DatenPool ada2
    And pray;) And even if that works, you should still scrub the pool afterwards and will probably have lots of damage. If it fails, I hope you have backups to restore from.

    Reading material for ZFS drivers license:
    First off, from the good book
    Then the wiki
    And finally, the admin guide for reference.

    /Sebulon
     
  3. ManuelW

    ManuelW New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Code:
    cannot open 'DatenPool': pool is unavailable
    Hmm :(
    But the disks are untouched. There only was "offline" and then back online without damage or errors or something else. I don't understand why the tank won't work, if the disk is back again.